Παιδικό Κάθισμα Αυτοκινήτου - Μέχρι Ποιά Ηλικία Θα Το Χρησιμοποιούμε;

10/02/2024, 07:45 π.μ.
Παιδικό Κάθισμα Αυτοκινήτου - Μέχρι Ποιά Ηλικία Θα Το Χρησιμοποιούμε;

Το να βρεις το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να ακούγεται μια εύκολη υπόθεση, αλλά στη πράξη μπορεί να εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει αυτή η επιλογή, αλλά και το μέχρι πότε πρέπει να το χρησιμοποιείτε. Συχνά είναι ένας πονοκέφαλος για εσάς τους γονείς.

Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό θα σας δώσουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε, προσφέροντας σαφείς γνώσεις και συστάσεις.

Τι είναι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένο με ακρίβεια, για να προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια. Είναι κατασκευασμένο για να προστατεύει τα παιδιά από κάποιο τυχόν τραυματισμό, κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων ή πιο ελαφρών συγκρούσεων.

Σε αντίθεση με τα τυπικά καθίσματα οχημάτων, τα καθίσματα αυτά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για παράδειγμα έχουν ενισχυμένη προστασία από πλευρικές συγκρούσεις, ρυθμιζόμενες υποδοχές για ζώνες ασφαλείας και αφρώδες υλικό απορρόφησης ενέργειας.

Όλα είναι κατασκευασμένα ώστε να προσαρμόζονται στα διαφορετικά μεγέθη και βάρη των παιδιών, καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Γιατί είναι απαραίτητα τα παιδικά καθίσματα;

Η σύντομη απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι, σώζουν τις ζωές των μικρών μας.

Τώρα πιο αναλυτικά, οι ζώνες ασφαλείας πέντε σημείων κατανέμουν τις δυνάμεις πρόσκρουσης στα ισχυρότερα μέρη του σώματος και προστατεύουν από πλευρικές συγκρούσεις με πρόσθετη στήριξη του κεφαλιού και του αυχένα.

Η νομική εντολή είναι να υπάρχουν παιδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο. Σε πολλές δικαιοδοσίες υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο τους στην ασφάλεια των παιδιών, κατά τη μεταφορά τους.

Αυτοί οι νόμοι, όχι μόνο προβλέπουν τη χρήση αυτών των καθισμάτων, αλλά συχνά περιγράφουν λεπτομερώς τον τύπο και τον προσανατολισμό (με την όψη προς τα πίσω, με την όψη προς τα εμπρός) που είναι κατάλληλοι για διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικά ύψη παιδιών, οπότε, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά.

Ποιά είναι η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Η Ελληνική νομοθεσία ορίζει πως η χρήση παιδικών καθισμάτων σε παιδιά από 0 μηνών έως περίπου 12 ετών είναι υποχρεωτική.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 44/04 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τις Ελληνικές οδικές κυκλοφοριακές προδιαγραφές, η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική για παιδιά με ηλικία κάτω των 150 εκατοστών και κάτω των 36 κιλών. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιδικών καθισμάτων ανάλογα με το βάρος και το ύψος του παιδιού, σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο κανονισμό R44 (ECE R44 03, ECE R44 04) μέχρι τον πιο πρόσφατο R129 (i-Size). Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του παιδικού καθίσματος και να το εγκαθιστάτε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές εκτελούν ελέγχους για τη σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων σε αυτοκίνητα και η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, οδηγεί σε πρόστιμο των 350,00 € και απευθείας αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες (ΝΟΜΟΣ 3542/2007 – ΦΕΚ 50/A’/2.3.2007).

Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για την τρέχουσα νομοθεσία και να εξασφαλίζετε ότι το παιδικό κάθισμα που χρησιμοποιείτε πληροί τις απαιτήσεις για το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να μπαίνουν τα μωρά σε κάθισμα αυτοκινήτου;

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συμφωνούν ομόφωνα ότι τα μωρά πρέπει να παραμένουν σε καθίσματα αυτοκινήτου με την όψη προς τα πίσω από τη γέννηση έως ότου ξεπεράσουν τα μέγιστα όρια ύψους ή βάρους του καθίσματος, κάτι που συνήθως συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 15 μηνών.

Η θέση αυτή υποστηρίζει την ανώτερη προστασία του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης του μωρού, κατά τη διάρκεια μιας τυχόν σύγκρουσης.

Λειτουργούν τελικά τα παιδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο;

Η αποτελεσματικότητα των παιδικών καθισμάτων είναι καλά τεκμηριωμένη μέσω στατιστικών στοιχείων, που δείχνουν σημαντική μείωση του κινδύνου σοβαρών τραυματισμών σε παιδιά που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Οι γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων από παιδιάτρους και οργανισμούς παιδικής ασφάλειας υποστηρίζουν ομόφωνα τη χρήση καθισμάτων αυτοκινήτου ως αδιαπραγμάτευτη πτυχή της ασφάλειας των παιδιών.

Πώς να εγκαταστήσετε σωστά ένα παιδικό κάθισμα σε απλά βήματα

Σε γενικές γραμμές, τα βρέφη πρέπει να βρίσκονται σε καθίσματα με την όψη προς τα πίσω, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μεταβούν σε καθίσματα με την όψη προς τα εμπρός. Το πίσω κάθισμα είναι πάντα το ασφαλέστερο σημείο.

  1. Ξεκινάτε πάντα διαβάζοντας διεξοδικά το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
  2. Ασφαλίστε τη βάση ή το ίδιο το κάθισμα χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σας ή το σύστημα LATCH, εξασφαλίζοντας ότι είναι σφιχτά και ασφαλές.
  3. Προσαρμόστε το παιδικό κάθισμα στη βάση ή απευθείας στο αυτοκίνητό σας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εγχειριδίου.
  4. Τραβήξτε το καλά για να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι δεν μετακινείται περισσότερο από ένα εκατοστό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
  5. Πραγματοποιήστε έναν τελικό έλεγχο προσπαθώντας να μετακινήσετε το κάθισμα από πλευρά σε πλευρά και από εμπρός σε πλάτη.

Πότε πρέπει να σταματήσετε το παιδί σας από το παιδικό κάθισμα;

Η μετάβαση από ένα παιδικό κάθισμα στο κανονικό κάθισμα αυτοκινήτου με τη ζώνη ασφαλείας υπαγορεύεται από τις οδηγίες βάρους και ύψους που αφορούν το μοντέλο του καθίσματος αυτοκινήτου, καθώς και από τις γενικές εκτιμήσεις για την ηλικία.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να μεταβούν μόλις υπερβούν το όριο βάρους ή ύψους του καθίσματος αυτοκινήτου που είναι στραμμένο προς τα εμπρός, συνήθως γύρω στην ηλικία των 12 ετών και με μέγιστο ύψος περίπου 150 εκ.

Τύποι παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου για διαφορετικές ηλικίες

Η επιλογή του κατάλληλου καθίσματος αυτοκινήτου προϋποθέτει την κατανόηση των διαφορετικών τύπων που έχουν σχεδιαστεί για διάφορα αναπτυξιακά στάδια.

Τα βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ιδανικά για νεογέννητα και μικρά μωρά, προσφέροντας θέση με την όψη προς τα πίσω.

Η βασική διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα κιλά του παιδιού. Αυτή είναι και η πιο συχνή από όλες τις κατηγοροποιήσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν τα καθίσματα i-Size, που αποτελούν μια σύγχρονη μέθοδο για την επιλογή παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, βασιζόμενη στο ύψος του παιδιού αντί για το βάρος του. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει ότι τα καθίσματα ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ παράλληλα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια.

Καλό θα είναι να γνωρίζετε πως μέσα στα επόμενα έτη, οι εταιρείες θα καταργούν σταδιακά την παραγωγή παιδικών καθισμάτων με βάση τα κιλά του παιδιού, και θα αφοσιωθούν στην αποκλειστική παραγωγή καθισμάτων i-Size, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνέπεια και απόδοση, σύμφωνα με τα νέα πρότυπα ασφαλείας.

Οι συστάσεις από εμάς!

Για εσάς τους γονείς που αναζητάτε καθίσματα αυτοκινήτου υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, το κατάστημά μας προσφέρει μια επιλεγμένη γκάμα από επιλογές που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

Η γκάμα μας καλύπτει όλες τις ηλικίες και τα μεγέθη, υποστηριζόμενη από αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μπορείτε επίσης να βρείτε σε ασυναγώνιστες τιμές διάφορα παιδικά αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, από βεντούζες baby on board μέχρι και στηρίγματα για το κεφαλάκι τους.

Κάντε τις αγορές σας εύκολα, γρήγορα και πάντα αξιόπιστα μόνο μέσα από το κατάστημά μας!

xoxo, StamatisBebe

Συχνές Ερωτήσεις

Αν και δεν συνιστάται, αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε σημαντικό ατύχημα, ότι συμμορφώνεται με τα νέα πρότυπα ασφαλείας, ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο δικό σας όχημα και ότι συνοδεύεται από το αρχικό εγχειρίδιο και τα εξαρτήματά του.

Γενικά συνιστάται να αντικαταστήσετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου μετά από ένα μέτριο έως σοβαρό ατύχημα, ακόμη και αν δεν είναι ορατή καμία ζημιά. Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να επιτρέπουν τη συνέχιση της χρήσης μετά από ένα μικρό ατύχημα, αλλά ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης ή τον κατασκευαστή για τη συγκεκριμένη πολιτική τους.

Η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του παιδιού σας. Αρχικά, πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου, σύμφωνα με το βάρος και το ύψος του παιδιού σας. Έπειτα, επιλέξετε τον σωστό τύπο καθίσματος, που κοιτά προς τα πίσω, προς τα εμπρός ή booster seat. Ρυθμίστε τους ιμάντες του παιδικού καθίσματος, να είναι σταθεροί και να εφαρμόζουν στενά, αλλά άνετα, στο παιδί.Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα παιδικά καθίσματα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος ανάμεσα σε αυτά. Τέλος, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, ελέγξτε το κάθισμα για οποιοδήποτε χαλαρή ή μη σωστή τοποθέτηση.

Η Ελληνική νομοθεσία ορίζει πως η χρήση παιδικών καθισμάτων σε παιδιά από 0 μηνών έως περίπου 12 ετών είναι υποχρεωτική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 44/04 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τις Ελληνικές οδικές κυκλοφοριακές προδιαγραφές, η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική για παιδιά με ηλικία κάτω των 150 εκατοστών και κάτω των 36 κιλών.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιδικών καθισμάτων ανάλογα με το βάρος και το ύψος του παιδιού, σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο κανονισμό R44 (ECE R44 03, ECE R44 04) μέχρι τον πιο πρόσφατο R129 (i-Size). Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του παιδικού καθίσματος και να το εγκαθιστάτε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Επίσης, οι αρμόδιες αρχές εκτελούν ελέγχους για τη σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων σε αυτοκίνητα και η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, οδηγεί σε πρόστιμο των 350,00 € και απευθείας αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες (ΝΟΜΟΣ 3542/2007 – ΦΕΚ 50/A’/2.3.2007).

Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για την τρέχουσα νομοθεσία και να εξασφαλίζετε ότι το παιδικό κάθισμα που χρησιμοποιείτε πληροί τις απαιτήσεις για το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας.