Τα στάδια ανάπτυξης μωρού κατά τον 1ο χρόνο & τι πρέπει να προσέξεις

02/02/2024, 07:20 π.μ.
Τα στάδια ανάπτυξης μωρού κατά τον 1ο χρόνο & τι πρέπει να προσέξεις

Είναι αναμφίβολα μια συναρπαστική εμπειρία να καλωσορίζετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, και ως γονείς να βλέπετε όλα τα ορόσημα της ανάπτυξης του μωρού σας, τόσο κατά τον 1ο χρόνο όσο και για τα υπόλοιπα χρόνια.

Η ταχεία ανάπτυξη και οι πολλαπλές αναπτυξιακές φάσεις χαρακτηρίζουν τον πρώτο χρόνο ζωής ενός μωρού, από βρέφος μέχρι και τα πρώτα βήματα τα οποία θα κάνει.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε σταδίου, δίνοντάς σας μια εμπεριστατωμένη αντίληψη για το τι να περιμένετε και τι να προσέχετε, καθώς το μωρό σας πλησιάζει σε όλο και πιο κρίσιμα ορόσημα!

Μήνας 1ος μέχρι 3ο - Οι πρώτοι μήνες

Οι τρεις πρώτοι μήνες είναι κρίσιμοι για τη θεμελίωση της ανάπτυξης του μωρού σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα μωρό τελειοποιεί βασικές κινητικές δεξιότητες, όπως τα αντανακλαστικά σύλληψης και ο έλεγχος του κεφαλιού του. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ότι μπορούν να γυρίζουν το κεφάλι τους προς την κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο ήχος.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση αρχίζει να ανθίζει, καθώς το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα, να ανταποκρίνεται στις φωνές και να δείχνει σημάδια βασικής επικοινωνίας. Αυτό κατά τους πρώτους μήνες συμβαίνει συνήθως προς εσάς τους γονείς.

Προσοχή: Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσετε την αύξηση του βάρους και τις συνήθειες σίτισης του μωρού σας. Οποιαδήποτε ανωμαλία σε αυτούς τους τομείς μπορεί να δικαιολογήσει μια συζήτηση με τον παιδίατρό σας.

Επίσης, αν δεν αντιδρά σε δυνατούς θορύβους, δεν χαμογελάει αλλά και δεν κάνει βασικές κινήσεις με τα χέρια του προς το στόμα του ή δεν κρατάει σε όρθια στάση το κεφάλι του, τότε και πάλι πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Μήνας 4ος μέχρι και τον 6ο - Ανακαλύπτοντας τον κόσμο

Μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, το μωρό σας θα αρχίσει σιγά-σιγά, σταδιακά να εξερευνά τον κόσμο γύρω του.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα, όπως το να κυλιέται και να φτάνει σε αντικείμενα.

Πολλά μωρά αρχίζουν επίσης να βγάζουν δοντάκια, κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάλια και ευερεθιστότητα.

Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι ικανά στο να μιμούνται τις εκφράσεις των γονιών τους ή και να απαντούν σε αυτές μέσα από τα λεγόμενα ''βαβίσματα'' και μουγκρίσματα. Έτσι, θα καταλαβαίνετε, πλέον, πότε είναι δυσαρεστημένα ή χαρούμενα, καθώς θα κλαίνε ή θα γελάνε αντίστοιχα.

Προσέξτε: Παρακολουθήστε τις ικανότητες της οπτικής παρακολούθησης του μωρού σας. Εάν το μωρό σας αδυνατεί συστηματικά να ακολουθήσει κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Η ανάπτυξη από τον 7ο μέχρι και τον 9ο μήνα

Καθώς το μωρό σας εισέρχεται στο δεύτερο μισό του πρώτου έτους, είναι πιθανό να επιτύχει το ορόσημο του να κάθεται πλέον και μόνο του, να γίνεται δηλαδή πιο αυτόνομο.

Η ομιλία του γίνεται επίσης πιο έντονη κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, υποδεικνύοντας τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της ομιλίας. Ορισμένα μωρά μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να μπουσουλάνε.

Πλέον, έχουν στην φάση την οποία αναγνωρίζουν και να ξεχωρίζουν πλήρως τα οικεία από τα άγνωστα πρόσωπα. Οπότε στην ύπαρξη στο χώρο αγνώστων προσώπων νιώθουν φόβο και αμηχανία.

Προσέξτε: Δώστε προσοχή στην ικανότητα του μωρού σας να κάθεται και να διατηρεί την ισορροπία του. Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στο κάθισμα ή προβλήματα με τον κινητικό συντονισμό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Όπως επίσης και όταν δεν χαμογελάει καθόλου και δεν αντιδρά στην αλληλεπίδραση με εσάς.

Από τον 10ο μέχρι τον 12ο μήνα - Η ανεξαρτησία τους είναι ακόμα πιο κοντά!

Οι τελευταίοι μήνες του πρώτου έτους φέρνουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Πολλά μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεταβαίνοντας από το μπουσούλημα στο περπάτημα.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται επίσης, επιτρέποντας στο μικρό σας να πιάνει μικρά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού του.

Τέλος, είναι ικανά να γνέφουν καταφατικά και αρνητικά, να λένε μαμά ή μπαμπά, μπορούν να περπατούν πιο γρήγορα, να φέρνουν τα παιχνίδια τους και να παίζουν μαζί σας.

Προσέξτε: Παρατηρήστε προσεκτικά τις κινητικές δεξιότητες του μωρού σας. Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στο περπάτημα ή επίμονες δυσκολίες στις λεπτές κινητικές εργασίες, συζητήστε τις άμεσα.

Σημειώστε κάποια γενικά αναπτυξιακά ορόσημα

Να είστε προσεκτικοί σε αυτά τα γενικά αναπτυξιακά ορόσημα καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους:

Δεξιότητες επικοινωνίας: Παρατηρήστε την εξέλιξη της επικοινωνίας του μωρού σας, από το γουργουρητό μέχρι την ομιλία.

Κινητικές δεξιότητες: Παρακολουθήστε την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, όπως το κύλισμα, το μπουσούλημα και το περπάτημα όπως και το πιάσιμο αντικειμένων.

Κοινωνική αλληλεπίδραση: Σημειώστε την ανταπόκριση του μωρού σας στα κοινωνικά συνθήματα και την ικανότητά του να συμμετέχει με τους άλλους.

Γνωστικές ικανότητες: Παρατηρήστε πώς το μωρό σας εξερευνά και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, γεγονός που υποδηλώνει τη γνωστική ανάπτυξη.

Σίτιση και αύξηση βάρους: Παρακολουθήστε τις συνήθειες σίτισης και την αύξηση του βάρους του μωρού σας, για να διασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη και διατροφή.

Τα συμπεράσματά μας

Η κατανόηση των σταδίων ανάπτυξης του μωρού κατά τον πρώτο χρόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους γονείς, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα.

Ενώ κάθε μωρό αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, η επίγνωση αυτών των ορόσημων μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων.

Οι τακτικές εξετάσεις με τον παιδίατρο και η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας εξασφαλίζουν ένα υγιές και ευτυχισμένο ξεκίνημα στο ταξίδι της ζωής του!

xoxo, StamatisBebe